Przed Wami jesienny FoodBook, a właściwie posiłki, które jem w ciągu dnia. Zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu dania. Mam nadzieję, że staną się dla Was kulinarną inspiracją!

Po przebudzeniu zawsze sięgam po szklankę wody, a następnie po siemię lniane (codziennie z rana mielę siemię w młynku).

Między posiłkami wypijam hektolitry wody oraz… kawy (3-4 filiżanki dziennie). Nigdy jednak nie sięgam kawy w trakcie posiłku, ani tuż po jego spożyciu. Dlaczego? Otóż kawa hamuje wchłanianie żelaza (nawet o 24-73%!!!), ale można temu zapobiec dzięki temu zabiegowi, o którym wcześniej wspomniałam.


JESIENNY FOODBOOK

I śniadanie

Kanapki z hummusem i warzywami

  • chleb razowy – 3 kromki (po 35g)
  • hummus klasyczny – 2 łyżeczki (30g)
  • kiełki brokuła (mogą być inne) – dowolna ilość
  • rzodkiewka – 3 rzodkiewki
  • ogórek – 1/3 sztuki
  • natka pietruszki – kilka listków

Przygotowanie:

Posmaruj kromki chleba hummusem. Udekoruj kiełkami brokuła oraz pozostałymi warzywami.

Do śniadania: zielona herbatka


II śniadanie

Pumpkin pie smoothie

  • dynia (puree) – 1 szklanka
  • banan (mrożony) – 1 sztuka
  • masło orzechowe – 1 łyżeczka
  • mleko sojowe – 200 ml
  • mleko kokosowe – 2 łyżki
  • cynamon – ilość dowolna
  • migdały (słupki) – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Upieczoną dynię ostudź. Wszystkie składniki zblenduj i przelej do szklanki. Na koniec możesz udekorować podprażonymi orzechami (u mnie migdały).


Obiad

Obiad

Sałatka z grillowanym tofu, cukinią i ryżem

  • roszponka – 3 garści
  • kiełki jarmużu – 1 garść
  • pomidor – 1/2 sztuki
  • papryka czerwona – 1/2 sztuki
  • papryka jalapeno – 1 sztuka
  • cukinia – 1/3 sztuki
  • tofu wędzone – 1/2 sztuki
  • sos barbecue – 1 łyżeczka
  • czarne oliwki – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • przyprawy – pieprz cytrynowy, pieprz czarny, sól, oregano, bazylia
  • ryż brązowy – 1/2 woreczka

Przygotowanie:

Pokrój tofu (w plastry lub w kostkę). Wymieszaj z sosem barbecue i świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na 10-15 minut do lodówki. W międzyczasie ugotuj ryż i przygotuj sałatkę. Pokrój wszystkie warzywa. Wymieszaj z oliwą i przyprawami. Następnie rozgrzej patelnię grillową (lub opiekacz) i połóż na niej tofu oraz cukinię. Grilluj do momentu, aż tofu nabierze złotego koloru. Przełóż sałatkę do miseczki, ryż oraz grillowane tofu i cukinię.


Kolacja

Cynamonowe placuszki z brzoskwinią i bananem

  • mąka pełnoziarnista – 4 łyżki
  • mleko roślinne (lub krowie) – 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • jajko – 1 sztuka
  • kakao – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • erytrytol – 1 łyżeczka

Dodatki:

  • jogurt naturalny – 2 łyżki
  • masło orzechowe – 1 łyżeczka
  • maliny – 1 łyżka
  • brzoskwinia – 1/2 sztuki
  • banan – 1/2 sztuki

Wartość energetyczna: 1814 kcal

Białko: 74g

Tłuszcze: 72g

Węglowodany: 212,9g

Błonnik: 43g