Nie masz pomysłów, jak urozmaicić swoje kanapki? Szukasz prostych i szybkich w przygotowaniu alternatyw? Przygotowałam dla Ciebie 4 pomysły na zdrowe, pyszne i aromatyczne pasty, które również możesz użyć jako dipy do domowych pełnoziarnistych krakersów (przepis poniżej), tortilli, jak i innych przekąsek.


Pasta serowa:

  • ser gorgonzola – 100g
  • rukola – 2 garście
  • jogurt grecki – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • orzechy włoskie – 5 sztuk
  • sól, pieprz

Pasta łososiowa ze szczypiorkiem:

  • łosoś wędzony – 100g
  • serek śmietankowy – 1 opakowanie
  • jogurt naturalny – 2 łyżki
  • szczypiorek (posiekany) – 2 łyżeczki
  • sól, pieprz

Pasta z suszonych pomidorów – moja ulubiona!

  • suszone pomidory (w oleju) – słoik
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki (lub olej ze słoiczka)
  • nasiona słonecznika – 2 łyżki
  • bazylia (świeża) – garść
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie – chili ????/ jogurt naturalny (jeśli chcesz, aby był bardziej kremowy)

Pasta wege z fasoli:

  • fasola biała – puszka
  • oliwa z oliwek – 4-5łyżek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: sok z cytryny – 1 łyżeczka

Domowe krakersy pełnoziarniste z sezamem i czarnuszką

Składniki:

  • mąka pełnoziarnista – 2 szklanki
  • woda – 150 ml
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • sól – według preferencji
  • oregano – opcjonalnie

Do posypania:

  • biały sezam
  • czarnuszka

Przygotowanie:

Przesiej mąkę. Dodaj przyprawy. Wymieszaj z wodą z oliwą. Zagnieć ciasto. Jeśli jest za mokre – dodaj więcej mąki, jeśli za suche – więcej wody. Oprósz stolnicę mąką, rozwałkuj ciasto. Posyp sezamem i czarnuszką – dociskając do ciasta. Wykrój kwadraciki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i piecz w 220 stopniach. Piecz około 5-7 minut w zależności od tego, czy wolisz mniej bądź bardziej upieczone krakersy. Podawaj z domowymi dipami.

Smacznego!